S&P Global: Winst autofabrikanten krimpt door importheffing VS

Voor Volvo, Jaguar Land Rover, General Motors en Stellantis komt ruim 20 procent van hun verwachte winst in gevaar.

Europese en Amerikaanse autofabrikanten moeten rekening houden met gemiddeld 17 procent minder winst per jaar als de Verenigde Staten importtarieven opleggen aan de Europese Unie, Canada en Mexico. Dat meldt kredietbeoordelaar en marktonderzoeker S&P Global. Het gaat dan om de winst voor aftrek van onder meer belastingen en rente.

De aankomende Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd importtarieven van 25 procent in te voeren voor goederen uit Mexico en Canada. Daarnaast dreigde Trump tijdens zijn verkiezingscampagne met heffingen tot 20 procent op goederen uit de rest van de wereld, waaronder Europa.

In dat geval komt voor Volvo, Jaguar Land Rover, General Motors en Stellantis ruim 20 procent van hun verwachte winst in gevaar volgend jaar. Volvo en Jaguar Land Rover zouden volgens S&P Global lijden onder de heffingen omdat zij afhankelijk zijn van productie in Europa. General Motors en Stellantis zijn ook “bijzonder kwetsbaar”, omdat deze fabrikanten een groot deel van hun auto’s in Mexico en deels in Canada in elkaar zetten.

De risico’s voor andere fabrikanten zijn beperkter, stelt S&P Global. Volkswagen en Toyota riskeren 10 tot 20 procent minder winst in 2025. Voor BMW, Ford, Mercedes-Benz en Hyundai is dat minder dan 10 procent.

CO2

Naast mogelijke importheffingen krijgen Europese autofabrikanten ook te maken met strengere EU-regels voor de uitstoot van auto’s. Op dit moment mogen nieuw verkochte auto’s gemiddeld 116 gram CO2 per kilometer uitstoten. Vanaf volgend jaar zakt dat naar 94 gram per kilometer. Als de limieten worden overschreden, kan dat leiden tot boetes van 95 euro per gram overschrijding, vermenigvuldigd met het aantal verkochte voertuigen. Dergelijke boetes kunnen voor grote autofabrikanten in de honderden miljoenen euro’s lopen. Inmiddels hebben meerdere lidstaten de EU gevraagd de regels uit te stellen en Duitsland overweegt geen boetes te zullen heffen.

“We verwachten dat verzachtende acties de mogelijk hogere tarieven beheersbaar zullen maken, maar de gecombineerde effecten van tarieven, strengere CO2-regelgeving in Europa vanaf 2025, en druk op de winst door sterkere concurrentie in China en Europa zouden het risico op kredietverlagingen kunnen vergroten”, stelt de kredietbeoordelaar.

The post S&P Global: Winst autofabrikanten krimpt door importheffing VS first appeared on Automotive Online.

SWOV: Minder ongevallen door geavanceerde rijhulpsystemen

Hoewel ook verbeteringen van de verkeersveiligheid worden gerapporteerd, zijn de cijfers mogelijk wel minder positief dan voorspeld vanuit theorie.

Geavanceerde Rijhulpsystemen in auto’s hebben een overwegend gunstig effect op de verkeersveiligheid doordat ze botsingen kunnen voorkomen. Vooral Forward Collision Warning (12%) en Automatic Emergency Braking-systemen (13%) hebben positieve effecten. Dit blijkt uit het SWOV-rapport Veiligheidseffecten van Geavanceerde Rijhulpsystemen (ADAS).

In opdracht van Rijkswaterstaat geeft SWOV in het rapport een overzicht van cijfers uit onderzoeken naar verkeersveiligheidseffecten van geavanceerde rijhulpsystemen (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS). “Hoewel de hoeveelheid beschikbare cijfers, en daarmee de betrouwbaarheid van bevindingen, nog beperkt is, geven de cijfers die zijn gevonden een overwegend positief beeld van deze effecten”, schrijft SWOV.

Voor combinaties van ADAS zijn de effecten wisselend, schrijven de onderzoekers. Hoewel ook verbeteringen van de verkeersveiligheid worden gerapporteerd voor de meeste combinaties, zijn de cijfers mogelijk minder positief dan voorspeld vanuit theorie. Dit zou te maken kunnen hebben met ‘redundantie van systemen’, in de zin dat ze functioneren in dezelfde situaties en dezelfde ongevallen voorkomen, of met onvoorziene negatieve effecten.

Bestuurders kunnen bijvoorbeeld te veel vertrouwen stellen in de technologie (‘overtrust’) wat leidt tot onvoldoende aandacht voor de rijtaak, of juist te weinig vertrouwen (‘undertrust’) wat ertoe leidt dat ze ADAS niet gebruiken, waardoor potentieel voordelige effecten zich minder voordoen dan verwacht.

The post SWOV: Minder ongevallen door geavanceerde rijhulpsystemen first appeared on Automotive Online.

‘Frankrijk kleedt EV-subsidies uit’

De reductie is onderdeel van een plan om de overheidstekorten terug te dringen.

De Franse overheid verlaagt de EV-subsidies met duizenden euro’s. De nieuwe subsidiebedragen lopen van twee- tot vierduizend euro, terwijl ze nu tussen de vier- en zevenduizend euro liggen. Dat meldt Reuters.

Eerder dit jaar werd het bedrag ook al verlaagd, wat leidde tot een daling van de EV-verkoop. Deze ligt in Frankrijk onder de 10 procent van het totaal. Chinese EV’s zijn uitgesloten van de subsidies.

De nieuwe reductie is onderdeel van een plan om de Franse overheidstekorten terug te dringen. Het jaarlijkste budget is teruggebracht van 1,5 naar 1,05 miljard euro. Daarvan is ongeveer dertig procent bedoeld voor bestelwagens.

Vorig jaar stopte Duitsland met zijn EV-subsidies waardoor de verkoop van EV’s in Duitsland fors terugliep.

The post ‘Frankrijk kleedt EV-subsidies uit’ first appeared on Automotive Online.

Auto1: Lichte stijging occasionprijzen

Op jaarbasis is er sprake van een prijsdaling.

De prijzen van occasions zijn in november met 0,2 procent gestegen. Dat blijkt uit de Auto1 Group Prijsindex. De index steeg lichtjes van 136,9 in oktober naar 137,2 in november, een minimale stijging van 0,2 procent.

Op jaarbasis is de index gedaald van 142,0 in januari naar 137,2 in november, een afname van 3,4 procent. Ondanks deze daling blijven de prijzen van occasions 16,9 procent hoger dan vóór de coronapandemie.

The post Auto1: Lichte stijging occasionprijzen first appeared on Automotive Online.

Kamer opnieuw in debat over zero-emissiezones

Terwijl meerdere gemeenten personenauto’s die op benzine of diesel rijden binnen afzienbare tijd willen weren.

De Tweede Kamer gaat volgende week opnieuw in debat over de reeks binnensteden die vanaf volgend jaar uitstootvrije zones voor stadslogistiek worden. Staatssecretaris Chris Jansen (PVV, milieu) had lichte versoepelingen aangekondigd, maar daar is Kamerlid Hester Veltman van coalitiepartij VVD niet tevreden mee. Een Kamermeerderheid steunt haar verzoek om Jansen nogmaals naar de Kamer te halen. Dat meldt het ANP.

In de zero-emissiezones zijn de meest vervuilende bedrijfswagens stapsgewijs niet meer welkom. Veltman maakt zich zorgen dat sommige ondernemers het daardoor “niet kunnen redden”, en vroeg vorige maand in een aangenomen motie om uitzonderingen. Jansen gaf daarop ongeveer de helft van de bestelbussen een jaar extra uitstel tot 2029, en ging met gemeenten in gesprek over een “boetevrije periode” van een jaar.

Garanties over het jaar uitstel zouden al een “stap” zijn, zegt Veltman. Gemeenten hebben juist gezegd dat ze aan hun plannen vasthouden.

Coalitiegenoot Olger van Dijk (NSC) noemt de aanpassing van de staatssecretaris juist een “goede middenweg”. Hij wijst ook op de passage in het hoofdlijnenakkoord, waarin staat dat gemeenten mogen beslissen over de invoering van de zero-emissiezones. “We moeten oog hebben voor de autonomie van gemeenten.”

Volledig uitstootvrij

Meerdere gemeenten willen personenauto’s die op benzine of diesel rijden binnen afzienbare tijd gaan weren of denken daarover na. Dat kan nu wettelijk nog niet, maar een handvol steden maakt al wel plannen voor volledig emissievrij vervoer, zo blijkt uit een rondgang van De Telegraaf.

Amsterdam, Utrecht en Eindhoven hebben al concrete plannen. Zeker Amsterdam en Eindhoven willen vanaf 2030 de strijd aanbinden met personenvervoer met een verbrandingsmotor. Andere steden denken erover na of onderzoeken de stap.

De gemeenten vinden echter staatssecretaris Jansen op hun weg, die categorisch weigert mee te werken aan een wetswijziging die nodig is.

The post Kamer opnieuw in debat over zero-emissiezones first appeared on Automotive Online.

EU-landen willen uitstel van strengere milieuregels voor auto’s

Maandag zei de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck dat hij bereid is de boetes tijdelijk uit te stellen.

Zeven EU-landen willen uitstel van strengere Europese regels voor het verminderen van de CO2-uitstoot door auto’s. Die gaan in 2025 in en dreigen tot hoge boetes te leiden voor autofabrikanten. Maar onder meer Italië, Polen en Oostenrijk vrezen dat Europese automakers door de strengere regels minder goed kunnen concurreren met fabrikanten buiten Europa. Dat meldt het ANP.

Maatregelen zoals boetes zouden de mogelijkheden van de industrie om te herinvesteren in innovatie en ontwikkeling “ernstig beperken”, beargumenteerden de landen tijdens een bijeenkomst in Brussel. Daarbij stelden ze dat de maatregelen de concurrentiekracht van Europa vergeleken met de rest van de wereld “beschadigen”. De zeven landen, waaronder ook Bulgarije, Tsjechië, Roemenië en Slowakije, willen daarom een “pragmatischere” invoering.

Batterijfabrikant LG meldde deze week dat het toegang wil tot goedkopere energie voor zijn productie in Polen.

Maandag zei de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck dat hij bereid is de boetes tijdelijk uit te stellen, als autofabrikanten in 2026 en 2027 extra inspanningen leveren om hun CO2-doelen te overtreffen. Bondskanselier Olaf Scholz liet weten dat hij wil dat er geen boetes worden opgelegd. Duitsland heeft de oproep van de zeven landen echter niet gesteund. Het land, met grote autofabrikanten als Volkswagen en BMW, zei dat het belangrijk is dat de auto-industrie de reductiedoelen haalt.

The post EU-landen willen uitstel van strengere milieuregels voor auto’s first appeared on Automotive Online.

Berkhof en Van de Wiel starten Body Repair Solutions Europe

Het bedrijf richt zich op het beheren van autoschadeherstelprogramma’s.Tonny van de Wiel en Henk Berkhof bundelen hun krachten in BRS Europe (Body Repair Solutions). Het bedrijf legt zich toe op het Europa-breed ondersteunen van oem’s, wagenparkbezitters, leasemaatschappijen, verzekeringsmaatschappijen en schadeherstelketens bij het bouwen, toekomstbestendig maken en beheren van hun autoschadeherstelprogramma’s.

Het AM Schadeseminar vindt morgen plaats in Driebergen. Er zijn nog kaarten beschikbaar. 

Henk Berkhof is de ondernemer achter BAS (Berkhof Automotive Solutions). Tonny van de Wiel heeft het bedrijf AColutions. Beide ondernemers werkten eerder samen voor Tesla en Rivian. Van de Wiel: “Henk en ik delen dezelfde visie en samen kunnen we nog betere diensten leveren aan de autoschadeherstelbranche.”

The post Berkhof en Van de Wiel starten Body Repair Solutions Europe first appeared on Automotive Online.

Marc Bienemann (JLR Benelux) krijgt Duitsland en Frankrijk erbij

Bienemann was sinds 2010 al verantwoordelijk voor Jaguar Land Rover Benelux.

Marc Bienemann, de huidige managing director van JLR Benelux, is per 1 december aangesteld als countries operations director Central Europe (Germany, France & Benelux). Daarmee wordt hij dus verantwoordelijk zijn voor de markten Duitsland, Frankrijk, België, Nederland en Luxemburg. Dit meldt JLR Europa.

De promotie past in het streven om ‘de verschillende markten meer efficiënt en gestroomlijnd te laten functioneren’, meldt JLR. Het bedrijf kampt met ernstige  kwaliteitsproblemen en recent werd zelfs bekend dat Jaguar in de loop van 2025 geen of bijna geen auto’s gaat bouwen.

Jaguar Land Rover kende pieken en dalen. In 2017 was nog sprake van groeipijn. Je leest het hier. 

Bienemann is van Duitse afkomst. Hij begon in 1992 bij Rover Nederland. Hij bleef het concern trouw en werd in 2002 managing director van JLR Nederland. Sinds 2010 is hij verantwoordelijk voor de Benelux. 

The post Marc Bienemann (JLR Benelux) krijgt Duitsland en Frankrijk erbij first appeared on Automotive Online.

Nokian bouwt CO2-neutrale bandenfabriek in Roemenië

De fabriek gaat jaarlijks 6 miljoen banden produceren en er komen zo’n 500 mensen in dienst.Nokian Tyres bouwt in Oradea, Roemenië, een grote bandenfabriek. Volgens het Finse bedrijf wordt het ’s werelds eerste CO2-neutrale bandenfabriek. Nokian is vooral bekend van banden voor het zware segment, trucks en bestelbussen. De Roemeense fabriek is juist gericht op banden voor personenauto’s.

De fabriek gaat enkel elektriciteit gebruiken die voor 100% wordt geproduceerd met hernieuwbare bronnen, stelt Nokian. Er komen geen fossiele brandstoffen meer aan te pas. De beschikbaarheid van duurzame energie was een van de factoren om te kiezen voor Oradea. Daarnaast speelde mee dat er al veel andere automotive-bedrijven zijn gevestigd, stelt Nokian.

De totale investering beloopt zo’n 650 miljoen euro. De commerciële bandenproductie start naar verwachting begin 2025. De fabriek gaat jaarlijks circa 6 miljoen personenautobanden produceren voor de Midden-Europese markt. Er komen ongeveer 500 mensen te werken.

The post Nokian bouwt CO2-neutrale bandenfabriek in Roemenië first appeared on Automotive Online.

Clepa somber over vooruitzichten toeleveranciers

Onzekerheid over de toekomst en (te) lage productievolumes spelen de industrie parten.

Clepa, de belangenbehartiger van de Europese toeleveranciers aan de auto-industrie, schetst een somber beeld van de toekomst. Lagere volumes zetten de winstgevendheid onder druk, zo blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van Clepa en McKinsey. Voor het onderzoek werden 120 bedrijven bevraagd.

60 procent van de toeleveranciers voor de auto-industrie verwacht voor de komende 12 maanden een daling van de inkomsten. 68 procent van de leveranciers verwacht dat de winsten laag zullen blijven. 38 procent verwacht over 2024 break-even te draaien of zelfs verlies te lijden.

Als oorzaken worden gezien de grote onzekerheid in de markt, afname van de vraag en een afnemend concurrentievermogen van de EU. De onzekerheid gaat vooral over EV’s. De vraag stagneert en oem’s doen alles om kosten te besparen om hun ontwikkelingen op peil te kunnen houden.

Benjamin Krieger, secretaris-generaal van Clepa, benadrukt de zorgen van de sector en stelt: “De resultaten van de enquête schetsen een grimmig beeld. Europese toeleveranciers in de auto-industrie hebben de innovatieve kracht om de transformatie van mobiliteit te leiden, maar kostendruk zorgt in plaats daarvan voor banenverlies en fabriekssluitingen.”

ZF kondigde recent aan dat een kwart van het personeel in Duitsland op straat komt te staan. 

The post Clepa somber over vooruitzichten toeleveranciers first appeared on Automotive Online.