Stanford Studie: EV-accu’s gaan tot 40 procent langer mee dan verwacht

Uit het onderzoek blijkt dat de levensduur toeneemt, naarmate het laadgedrag dichter bij ‘normaal’ gebruik komt.

Uit een studie van Stanford University in Californië blijkt dat de accupakketten van elektrische voertuigen (EV’s) in realistische rijomstandigheden tot 40 procent langer meegaan dan eerder werd aangenomen.

Realistisch gebruik

Het onderzoeksteam van het SLAC-Stanford Battery Center testte 92 lithium-ionbatterijen volgens verschillende laadcycli, over een periode van ruim twee jaar. Uit de resultaten blijkt dat de levensverwachting van de accupakketten toeneemt, naarmate het laadgedrag dichter bij ‘normaal’ gebruik komt.

Factoren die bij ‘normaal gebruik’ van een EV horen, zoals regelmatige acceleratiepieken, regeneratief remmen, korte ritten en langere rustperiodes, bleken bij te dragen aan een langere levensduur van de batterij.

Onnauwkeurige laboratoriumtests

Oorspronkelijk baseerden onderzoekers hun conclusies op laboratoriumtests waarbij batterijen constant ontladen en opgeladen werden. Deze onderzoeksmethode hielp om ‘snel’ voorspellingen te doen over de levensduur van EV-accu’s. Maar nu blijkt dat de uitkomsten van deze onderzoeken minder nauwkeurig zijn. De bevindingen van het SLAC suggereren dat EV-accu’s een aantal extra jaren langer meegaan dan eerder verondersteld.

Telematicabedrijf Geotab stelt dat EV-accu’s minimaal 20 jaar meegaan. Volgens de gegevens van Geotab zouden batterijen gemiddeld 1,8 procent per jaar degraderen. Het bedrijf baseerde dat op batterij-analyses van 5 duizend elektrische auto’s.

The post Stanford Studie: EV-accu’s gaan tot 40 procent langer mee dan verwacht first appeared on Automotive Online.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *