RecyBEM: ‘Goede ontwikkelingen in de bandeninzamelingswereld’

RecyBEM timmert samen met collega’s in de bandensector behoorlijk aan de weg. Binnenkort met behulp van  technologie voor duurzame recycling.

Voor de banden- en wielenbranche is RecyBEM een bekend instituut dat al jaren hard werkt aan de optimalisatie van de inzamelings- en verwerkingsstructuur van gebruikte banden. In het laatste decennium zijn er in de EU meer dan 85 miljoen gebruikte personenwagenbanden ingezameld en verwerkt. In Nederland zijn dat er 10 miljoen, vertelt directeur Cees van Oostenrijk.

Voor iedere verkochte nieuwe band wordt één gebruikte band ingezameld door de bandenindustrie. Dat is in heel Europa het geval, aldus Van Oostenrijk. “In Nederland worden ze hergebruikt als een occasionband of voor loopvlakvernieuwing. En we komen ze natuurlijk tegen als geluidsisolerende vloeren en wanden, kunstgrasvelden, handgrepen, atletiekpistes, straatmeubilair, asfalt en op termijn zelfs nieuwe banden. Alle banden worden duurzaam verwerkt.”

Regelgeving

De autobandenwereld is momenteel in de ban van nieuwe regelgeving vanuit Brussel. In 2023 is de nieuwe ontbossingsverordening aangenomen in het Europees Parlement. Deze Regulation on Deforestation-free products (EUDR) stelt verplichtingen vast voor bedrijven die handelen in onder andere autobanden. Voor het mkb betekent het dat zij vanaf 1 juni 2025 bij de inkoop van banden informatie over de herkomst moeten vastleggen. Voor grotere bedrijven is dat al vanaf 1 januari 2025. De reden hiervoor is dat producten als banden maar ook palmolie, soja, cacao, koffie, hout en runderen worden gezien als de belangrijkste redenen van ontbossing ten gunste van nieuwe plantages voor deze grondstoffen. Wanneer je de grondstof natuurrubber en losse banden importeert van buiten de EU, dan verplicht de EUDR je om een zogenoemd stelsel van zorgvuldigheidseisen van plantage-herkomst op te zetten. Het bestaat bijvoorbeeld uit het doen van onderzoek naar de herkomst van het rubber om er zeker van te zijn dat dit op de juiste wijze is geproduceerd. Als je losse banden koopt binnen de EU, dan is het stelsel van zorgvuldigheidseisen als het goed is al eerder in de keten opgezet en kun je verwijzen naar een document met een referentienummer. Deze nieuwe regel is wèl een enorme administratieve belasting, omdat de documenten minimaal vijf jaar bewaard moeten blijven. En over de werking van dit systeem is de Europese industrie en handel, maar ook de lidstaten, zeer bezorgd. Grote kans daarom, dat er een jaar uitstel komt met een startdatum op 1 januari 2026 en niet over een paar weken.”

Nederland is een internationale speler in de bandenketen

Grootste in Europa

“De huidige omvang van het bandenafval overschrijdt het bereik van bestaande recyclinginspanningen als hoogwaardig materiaalhergebruik, waarbij meer dan de helft van het afval in Europa nog wordt gebruikt voor calorisch energie-hergebruik en/ of wordt geëxporteerd naar Azië en Afrika. Dat is in Nederland niet het geval. Alles wordt duurzaam verwerkt. Daarnaast is Nederland een internationale speler in de bandenketen van productie-, handel- en end-of-life-beheer van gebruikte banden. Binnenkort zal die uitgangsbasis worden versterkt met een nieuwe speler, CIRCTEC. Een Britse onderneming die een technologie ontwikkeld heeft voor het ontbinden van oude banden door middel van pyrolyse. Een proces dat afval omzet in waardevolle circulaire materialen door thermische ontbinding in een zuurstofvrije omgeving en voor het upgraden van de producten naar hoogwaardige gerecyclede chemicaliën en hernieuwbare brandstoffen. CIRCTEC heeft dit jaar de bouw van de grootste recyclingfaciliteit voor afgedankte banden van Europa afgerond en is gevestigd in Delfzijl. Op volle capaciteit zal deze fabriek ongeveer 5 procent van de 3,6 miljoen ton afgedankte banden kunnen verwerken, die jaarlijks in Europa worden ingezameld voor duurzame recycling en hergebruik als hernieuwbare recyclaat-grondstof ter vervanging van virgin fossiele en nieuwgewonnen grondstoffen”, concludeert Cees van Oostenrijk.

Schoner milieu

RecyBEM timmert dus samen met de collega’s in de bandensector behoorlijk aan de weg, onder andere door de technologieën om hergebruik te stimuleren. Er zijn 25 gecertificeerde inzamelings- en recyclingbedrijven, die 10.000 garage- en bandenservicebedrijven bedienen. Zij hebben daarbij maar één doel voor ogen: een schoner milieu. En voor iedere nieuwe band een gebruikte band terug in de productieketen van vernieuwd rubber en/of banden.

The post RecyBEM: ‘Goede ontwikkelingen in de bandeninzamelingswereld’ first appeared on Automotive Online.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *